Microscopie voor iedereen

Het Nederlands Genootschap voor Microscopie (NGVM) is de landelijke organisatie voor iedereen die zich wil verdiepen in de wereld van het kleine. Onze microscopieclub is informeel en laagdrempelig. Beginners zijn net zo welkom als gevorderde microscopisten. Microscopie is een fantastische hobby. Leden kunnen op verschillende plekken in het land meedoen aan lezingen, practicums en workshops.
Het NGVM komt bijeen in Delft, Veldhoven en Leeuwarden. Op de website van het NGVM staan de adressen, de tijden en de actuele programmering.

  • Van elkaar leren

Het NGVM richt zich zowel op de microscoop als instrument als op alles wat je met de microscoop kunt bekijken. Planten, insecten, spinnen, plankton, gesteenten, paddenstoelen, kristallisaties, micro-organismen, schimmels en nog veel meer: het onderzoeksgebied van de microscopist is oneindig. Ook het fotograferen en filmen via de microscoop komt regelmatig aan bod.
Op NGVM-bijeenkomsten leer je hoe je je microscoop het best kunt gebruiken en welke technieken je kunt inzetten om meer uit je microscoop te halen.

  • Excursies

Leden kunnen een paar keer per jaar deelnemen aan dag-excursies. Er wordt dan bijvoorbeeld gemonsterd in een natuurgebied, waarna de oogst ter plekke met de microscoop kan worden geanalyseerd. Afhankelijk van de opzet zijn excursies gratis of tegen kostprijs bij te wonen.
Een lunch of een gezamenlijke maaltijd is vaak een vast onderdeel van zo’n excursie.

  • Aankoopadvies

Voor wie nog geen microscoop heeft, is het een lastige afweging: welke microscoop moet je kopen en wat is dan een redelijk bedrag? NGVM-leden kunnen op grond van hun ervaring nuttige tips geven over merken, accessoires, toebehoren en over alles waar je op moet letten als je de aanschaf van een microscoop overweegt.

  • Eigen magazine

Het NGVM heeft een eigen magazine, Microwereld. Elk kwartaal krijgen leden dit magazine gratis in de bus. In deze fullcolor-uitgave vertellen leden over hun microscopie-ervaringen en kunnen zij hun mooiste foto’s plaatsen. Nieuwe en vergeten technieken worden toegankelijk uitgelegd.

  • Workshops

Een paar keer per jaar geeft het NGVM workshops voor niet-leden zonder ervaring met microscopie. Dat gebeurt onder meer in duurzaamheidscentrum De Papaver in Delft. Maar ook in musea en op andere plaatsen geven NGVM-leden workshops.

  • Samenwerken met buitenlandse microscopieclubs

Het NGVM werkt samen met andere microscopie-organisaties. Zo zijn er hechte banden met het Koninklijk Antwerps Genootschap voor Micrografie (KAGM). NGVM-leden bezoeken hun bijeenkomsten in Antwerpen en kunnen uiteraard ook lid worden van deze Vlaamse zusterorganisatie. Leerzaam, want het KAGM gebruikt soms net weer andere technieken. De twee clubs zetten nu en dan ook samen activiteiten op.
Ook met The Quekett Microscopical Club in Groot-Brittannië wordt samengewerkt.

  • Lid worden

Het lidmaatschap van het NGVM kost € 50,00 per jaar. Niets moet, alles mag. Je bepaalt zelf of je naar de bijeenkomsten komt en welke locaties je wilt bezoeken. Zie de programmering op www.ngvm.nl

  • Meer weten?

Wil je je als lid aanmelden, eens vrijblijvend langskomen, of wil je meer weten over onze club? stuur dan een e-mail naar de secretaris van het NGVM: 
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.